Ortodoncija

Ortodoncija je klinička specijalistička grana stomatologije koje se bavi rastom, razvojem i održavanjem dentofacijalnog kompleksa, te proučavanjem razvojnih poremećaja i svih faktora koji mogu uzrokovati malokluzije. Područje uključuje dijagnostiku, preventivu, interceptivu te liječenje svih oblika malokluzija zuba i pratećih alteracija susjednih tkiva. Bavi se i dizajnom, aplikacijom i kontrolom funkcijskih i korektivnih naprava. Najčešći problemi na koje se pacijenti žale, a koje ortodoncija otklanja su "krivi zubi". Iako se ortodontska terapija može sprovoditi u bilo kom životnom periodu, preporučljivo je preuzeti konkretne mjere u mlađem dobu, kako bi se postigli optimalni rezulatati u kraćem periodu. 

U kom periodu je preporučljivo da dijete posjeti ortodonta?

Dijete bi trebalo posjetiti ortodonta između šeste i osme godine. U nerijetkom broju slučajeva iza prihvatljivog osmijeha može biti sakrivena anomalija koja, ako je otkrivena u ranom periodu, lakše se otklanja i spriječava daleko komplikovanije posledice u starijem dobu. Neki od simptoma koji ukazuju da bi dijete trebalo posjetiti ortodonta:


Dijagnoza i postavljanje plana terapija

Dijagnoza se uspostavlja na osnovu analize gipsanih modela, analiziranjem ortopana i telerendgenskog snimka. Na osnovu analize ortodont predlaze pacijentu plan terapije i vrste ortodontskih aparata. Sa terapijom se ne počinje dok se ne uspostavi potpuna dijagnoza. Nakon detaljnog kliničkog pregleda meke i tvrde strukture usne šupljine, pravi se set intra i ekstra oralnih fotografija, te RTG-analiza. Zatim se vrši softverska analiza, u okviru koje definišemo ključne tačke, a softver vrši potrebna mjerenja. 

Pacijentu se uzimaju otisci gornje i donje vilice tako da ortodont uz pomoć modela i ostalih spomenutih dijagnostičkih metoda dobija detaljni uvid ne samo u pacijentov izgled zuba, nego i lica, kako bi donio najbolji plan terapije. Naime, promjena položaja zuba za sobom često nosi i promjenu u vanjskom izgledu lica te se i na taj način ortodoncijom može pridonijeti poboljšanju estetike.

Vrste ortodontskih aparata

Ortodoncija-Dr-BranislavMobilni aparati se koriste kod djece u fazi intenzivnog rasta i razvoja. Služe za suzbijanje anomalija kostiju koje nastaju tokom rasta i ne mogu uticati na zube pojedinačno, tj. da ispravljaju rotacije zuba ili druge anomalije nastale pomjeranjem zuba. Mobilni aparati djeluju do završetka intenzivnog rasta i razvoja i ukoliko dijete savjesno nosi aparat može se izbjeći eventualno vađenje nekih zuba kao i upotreba dopunskih aparata u daljoj terapiji. Vrlo često, kod određenih anomalija, se koriste prvo mobilni, a zatim i fiksni aparati.

Zadnjih godina se povećava potreba za ortodontskim liječenjem odraslih i u tu namjenu se najčešće koriste fiksni ortodontski aparati. Razlog koji navodi većina pacijenata je estetsko poboljšanje položaja zuba ili korigovanje zagriza i deformiteta lica, koji izazivaju psihosocijalne probleme. Prema tome, indikacije ortodontskog liječenja kod odraslih su: estetsko poboljšanje iz socijalnih razloga, okluzalna stabilnost i poboljšanje žvakanja. Ako se neki zub (ili više njih) nije smjestio u zubni niz ili je iz nekog razloga promijenio položaj potrebno je potražiti savjet ortodonta. Ne postoji gornja starosna granica za nošenje fiksnih aparata.

 Ortodoncija-Dr-BranislavOrtodoncija, kao jedna od naših primarnih djelatnosti, je konačno u svojoj punoj širini dostupna i Vama kroz usluge Dr Branislava Markovića, ortodonta specijaliste. Ukoliko imate bilo kakvih sumnji ili nedoumica oko Vaših ili zuba Vašeg djeteta, toplo Vas pozivamo na pregled, uspostavljanje dijagnoze i ekspertsku pomoć od strane našeg tima.