Ortodoncija

Stomatološki centar - OrtodoncijaOrtodoncija je klinička specijalistička grana stomatologije koja se bavi rastom, razvojem i održavanjem dentofacijalnog kompleksa, te proučavanjem razvojnih poremećaja i svih faktora koji mogu uzrokovati malokluzije.

Područje uključuje dijagnostiku, preventivu, interceptivu te liječenje svih oblika malokluzija zuba i pratećih alteracija susjednih tkiva. Bavi se i dizajnom, aplikacijom i kontrolom funkcijskih i korektivnih naprava.

Najčešći problemi na koje se pacijenti žale, a koje ortodnocija otklanja su "krivi zubi". Iako se ortodontska terapija može sprovoditi u bilo kom životnom periodu, preporučljivo je preuzeti konkretne mjere u mlađem dobu, kako bi se postigli optimalni rezulatati u kraćem periodu. Više na ovu temu možete pronaći na sledećem linku.

Ortodontsko-hirurška terapija

Stomatološki centar - Ortodontsko-hirurška terapijaOrtodontskom terapijom ispravljaju se nepravilnosti u položaju zuba i vilice se dovode u u pravilan prostorni odnos. Terapija se po pravilu sprovodi u razdoblju puberteta i adolescencije, ali moguća je u bilo kojem životnom dobu.

Ortodontska terapija je relativno dugotrajna i zahtjeva angažman i saradnju pacijenta.

Tokom trajanja terapije, nužno je da se pacijent strogo pridržava dobijenih uputa i održava zadovoljavajuću oralnu higijenu. Uspjeh ortodontske terapije izrazito je zavisan o saradnji pacijenta, a nekorektna saradnja rezultira produženim trajanjem terapije.

Pogledajte video


 
Ortodontsko-hirurška terapija je interdisciplinarna metoda liječenja što podrazumijeva saradnju više specijalista iz oblasti stomatologije, kako iz ortodoncije tako i iz maksilo-facijalne i oralne hirurgije. Ovom vrstom terapije se liječe razne vrste deformiteta, kako urodjenih tako i stečenih (kao npr. rascjepi, progenije, hipoplazije, laterognatije itd.).  Ortodontsko-hirurška terapija se sastoji od predhirurške ortodontske terapije, hirurške i posthirurške ortodontske terapije.

Kao jedini specijalizovani tim stručnjaka na našem širem području, tim iz ordinacije "Dr Branislav" sprovodi predhiruršku i posthiruršku ortodontsku terapiju, a u saradnji sa maksilofacijalnim hirurzima sa VMA iz Beograda i Kliničkog centra u Banja Luci, obavlja se i hirurška intervencija u okviru ortodontsko-hirurške terapije.


Oralna hirurgija

Stomatološki centar - Oralna hirurgijaOralna hirurgija se bavi hirurškim liječenjem i  zbrinjavanjem tvrdih i mekih tkiva usne duplje. S obzirom da je to najinvazivnija grana stomatologije, zahtjeva poseban pristup, znanje i zalaganje, kako ljekara, tako i pacijenta.

U cilju pružanja najkvalitetnije usluge, ljekari naše ordinacije trude se da detaljnim pregledom utvrde indikacije za hirurško liječenje, izvrše potrebnu predhiruršku pripremu i potom Vam obezbijede konsultaciju i terapiju vrhunskih stručnjaka iz ove oblasti.

Implantologija

Stomatološki centar - ImplantologijaDentalni implantat je vještački korijen koji se ugrađuje u kost. Najčešće se izrađuje od titanijuma i koristi se u stomatologiji za nošenje nadoknade jednog ili više zuba kako bi se zamjenili izgubljeni pojedini zubi ili grupe zuba. Praktično svi dentalni implantati koji se danas koriste jesu tipa korijenskih endoosealnih implantata, tj. veoma su slični pravom korijenu zuba, jer posjeduju oblik korijena i postavljaju se u kost. Vilična kost prihvata titanijumski implantat i tada dolazi do oseointegracije, odnosno koštane integracije koja se odnosi na spajanje površine implantata sa okolnom kosti. Dentalni implantati se zatim sjedinjuju s kosti i koriste se kao podrška brojnim zubnim nadoknadama, uključujući krunice, mostove na implantima ili proteze. Takođe se mogu koristiti i kao oslonac za ortodontsko pomjeranje zuba. Upotreba dentalnih implantata omogućava jednosmjerno pomjeranje zuba bez povratnog dejstva (primjenjuje se u ortodonciji). Implantati su najbolje i najracionalnije rješenje kod gubitka zuba. Oni su optimalno rješenje u terapeutskom, medicinskom ali i u estetskom smislu. Implantati pacijentima vraćaju osjećaj prirodnih zuba, izgledaju prirodno i u potpunosti se uklapaju u vilicu sa preostalim zubima pacijenta. Mi koristimo implantate sačinjene od titanijuma, materijala koji ljudski organizam lako prihvata, i oni se hirurški postavljaju na mjesto u vilici gdje nedostaje zub. Na postavljene implantate nakon određenog perioda integracije, postavljaju se suprastrukture, a preko njih krunice i mostovi. Zubni implantati su veličine prirodnog korijena zuba i garantuju prirodan i siguran osjećaj prilikom govora i jela.

Protetika

Stomatološki centar - ProtetikaZubna protetika (protetika zuba) grana je dentalne medicine koja se bavi nadoknađivanjem izgubljenih zuba i mekanih dijelova usne šupljine potpunim (totalnim) ili djelimičnim (parcijalnim) protezama, krunicama, mostovima i ljuspama. Dentalna protetika se dijeli na mobilnu protetiku i fiksnu protetiku. Iz oblasti zubne protetike kod nas možete pronaći jedno od sljedećih rješenja: 

Opšta i estetska stomatologija

Stomatološki centar - Estetska stomatologijaEstetska stomatologija se bavi otklanjanjem raznih nedostataka kod zuba i desni. Možemo za Vas:

Dječija stomatologija

Stomatološki centar - Dječija stomatologijaPrvi mliječni zubi počinju da rastu u periodu od 4-og do 6-og mjeseca i igraju značajnu ulogu iako kasnije ispadaju. Mliječni zubi čuvaju mjesto stalnim zubima, utiču na tjelesni i emocionalni razvoj, razvoj govora, vilice i glave. Vrlo važno je da djeca počnu posjećivati stomatologa nakon nicanja svih mliječnih zuba u cilju upoznavanja i bezbolnih pregleda. U kasnijem dobu, a naročito u periodu ispadanja mliječnih i rasta stalnih zuba, potrebno je dijetetu dati korisna uputstva i motivaciju za pranje zuba i održavanje zdrave oralne higijene. 

Preventivno kod djece se vrši fluorisanje zuba, zalivanje fisura, čišćenje i poliranje zuba, a kod prisutnog zubnog kvara postavljanje estetskog ispuna. U našem radu naročitu pažnju posvjećujemo djeci i otklanjanju straha od stomatologa i stomatoloških sredstava, ulažući maksimalnu energiju u sprovođenju bezbolnih intervencija i uspostavljanju preventivnih mjera.

Izbjeljivanje zuba

Stomatološki centar - Izbjeljivanje zubaBijeljenje zuba je potpuno bezopasan proces promjene boje zuba hemijskom reakcijom oksidacije. Spoljašnja površina zuba reaguje sa vodonik ili karbamid peroksidom i boja zuba postaje svjetlija za šest do osam nijansi. Postoji ordinacijsko i kućno bijeljenje kao i pojedinačno bijeljenje devitalizovanih zuba.